Dopis o tom, jak hudba ovlivňuje tvůj život

18.06.2014 15:03

 

František Svoboda

Malá strana 369

742 13 Studénka

Rosice, 20. 3. 2014

Milý Franto,

po tom, co jsi mi napsal minule, jsem pochopil, že hudba pro tebe nic moc neznamená. Ale doufám, že poté, co si přečteš tento dopis, svůj názor změníš.

            Hudba je pro život velice důležitá. Neříkej, že sis nikdy, když sis chtěl odpočinout, nepustil nějakou hudbu! To snad každý z nás. Ale hudba je důležitá i pro jiné věci.

            Představ si, že by hudba nebyla. Co by znělo před hlášením městského rozhlasu? Co by se ozvalo z Tvého mobilu, kdyby Ti někdo volal? Co by se ozvalo, kdyby někdo zazvonil na Tvůj zvonek? Jak by to bylo s různými počítačovými hrami? To by u těch nejnapínavějších chvilek bylo místo nějaké akční hudby ticho? Vsadím se, že by prodejnost těch her klesla alespoň o 50%.

            Ale hudba je i užitečná. Například se díky ní dá i zbohatnout, i stát slavným. Co takový PSY. Myslíš, že ho skoro celá planeta zná díky tomu jeho klipu? Tak to ne, jen díky té písničce Gan gnam style ho znají skoro všude. A vsadím se, že bez peněz díky ní taky dlouho nebude.

            Vím, že nehraješ na žádný hudební nástroj, a je to docela škoda. Já hraji na klavír, a musím říct, že to sice dá hodně dřiny, než ty klávesy ovládneš, ale když pořádá ZUŠ nějaký koncert a Ty na něm hraješ, je tam plný sál lidí a ty si říkáš, že se přišli podívat i na tebe, je to úžasný pocit. Nebo když Ti rodiče koupí přenosný nástroj, např. kytaru, přenosné klávesy, atd., a ty je vezmeš na tábor a večer u ohně zahraješ nějakou veselou písničku, má tě pak rád skoro celý tábor.

            Zkrátka, bez hudby by nebyl život. A proto chci, abys o tomhle tématu trochu přemýšlel. Až mi zase někdy napíšeš, tak se nezapomeň zmínit, jestli se na vztahu mezi tebou a hudbou něco změnilo. Zdraví

Jáchym

 

PS: Myslím, že jestli Janě zahraješ pod oknem nějakou pomalou, zamilovanou píseň, možná si u ní šplhneš. Holky milují hudebníky. :)