Kniha v hlavní roli

18.04.2015 20:22

            Zlobivá Knížka měla ráda naschvály. Byla to totiž knížka pro děti „Veselé příhody mašinky Briana“. A Brian měl také rád naschvály. Knížka prováděla ty své naschvály tak, že vždy nějakému bestselleru ukradla přebal, oblékla si ho a odhopsala do nějakého knihkupectví. Tam si stoupla do výlohy a čekala. No, a když si ji někdo koupil a nahlédl dovnitř, začal křičet na knihkupce: „Vy šejdíři, vy podvodníku! Zavolám na vás policii!“ a zavolal. Ti nebohému knihkupci napařili velkou pokutu a Knížka se jen smála. Jenomže jednou...

            Jednou se Knížka převlékla za Harryho Pottera 7 a vlezla si do výlohy knihkupectví „Pod Křídly knih“ a čekala. I šel okolo malý chlapec jménem Petřík s maminkou. Chlapce zaujal obrázek na přebalu a začal lomcovat maminkou: „To chcíííííí! To chcííííí! JÁ TO CHCÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!“ a jelikož byla maminka shodou okolností fanynkou HP, zašla dovnitř a Knížku koupila. Ta už se těšila, jak ubohá knihkupkyně Švárová dostane pokutu, jenže maminka do Knížky nenahlédla. Neměla čas, spěchala na poštu. A tak i s Knížkou v kabelce a s malým Petříkem, svírajícím její ruku, odešla z knihkupectví.

            Petřík se doma posadil na pohovku a vzal Knížku do ruky. Maminka ho napomenula: „Nene, tam jsou strašidelné obrázky.“ A odešla vybalovat nákup. Petřík ale na maminku nedbal a Knížku otevřel přímo uprostřed. A tam na něj vyskočil obrázek mašinky Briana. Brian měl takový vtipný výraz ve tváři, a tak se Petřík začal hlasitě smát. Maminka s podivem přispěchala a zeptala se ho: „Copak je tu tak k smíchu?“ Ale když uviděla Brianův výraz, začala se smát také. Div že se po zemi neválela.

            Knížce došlo, že její obrázky mají kouzelný dar kohokoliv rozesmát, kdykoliv a kdekoliv. Ale do té doby na to nikdo nepřišel, protože si z každého jen tropila žerty. Řekla si, že toho musí využít a že bude jezdit po světě, ale ne jako HP 7, ani nic jiného, ale jako „Veselé příhody mašinky Briana.“

            Jenže jak i lidský život má jen určitou vymezenou dobu, tak ani životnost knížky netrvá věčně. Když Knížka vyšla z domu Petříka a jeho maminky, spadla do louže a rozpadla se její vazba.

            A jaké z toho tedy plyne ponaučení? Nedělejte ze sebe něco, co nejste. Můžete zastínit své dobré vlastnosti. A když je objevíte, může být už pozdě.