Příběh stínu

18.04.2015 20:07

Racek už měl zase ten utkvělý pocit, že jej někdo sleduje. Tenhle pocit už ho pronásledoval týdny. Nemohl se ho zbavit. Ať se ukryl kdekoli, pocit jej pronásledoval. Nebylo to příjemné.

Dosedl na vodní hladinu a do vzduchu vystříklo několik kapek vody. Nechal je ať mu stečou po peří.  Plaval v kruhu a sledoval, jak se drobné vlnky v kruzích odrážejí od břehu. Ještě pro jistotu se rozhlédl po rybníce. Ale byl prázdný. Nikde nikdo. Překvapivě jej to víc poděsilo, než uklidnilo. Pak v dálce zahřmělo a z nebe se sneslo několik dešťových kapek. Za chvíli déšť nabyl na intenzitě a snášel se z ocelově zbarvených mraků v hustých provazcích. Prudké nárazy rozčeřily hladinu. Rackovi přejelo po zádech ledové mrazení. Ale nemohly za to studené dešťové kapky. Pocit se vrátil. Poplašeně vykřikl a rozjel se po hladině rybníka, k hustému rákosí, kde na něj už čekala jeho družka a čtyři malá ptáčátka.

 

Ráno po bouřce nastalo svěží jitro. Rybník obestírala jemná mlha a na okolní trávě byla spousta rosy. Obloha se vyčistila a zbylo na ní jen pár neposedných bělostných mráčků. Racek bez obav vyplul zpět na hladinu. Byl klidný a spokojený. V tu ránu však něco jeho klid narušilo. Zase to Tušení. A bylo ještě silnější než dřív. Zamáchal křídly a chystal se vzletět. Najednou ho něco popadlo za nohu a táhlo ke dnu. Snažil se vymanit, ale stisk byl pevný. Ticho rána přerušil jeho křik, protože si s hrůzou uvědomil, že jeho nohu drží obrovský černý stín ryby. Pak stín zatáhl ještě víc a racek zmizel pod hladinou. Poslední výkřiky pohltila voda. Chvíli byla hladina uzavřená, jako by se nic nedělo. Poklidná a hladká. Jen od zdola občas vyplulo na povrch pár bublinek. A pak se  na čistém nebi zablesklo, i když žádné bouřkové mraky nebyly vidět. Vynořil obrovský černý stín. Ale teď to nebyl pouhý odraz na hladině. Byl trojrozměrný a mnohem větší než před tím. Ryba otevřela ústa a odhalila tak řadu dlouhých pilovitých zubů. Plácla ocasem do vody a vyrazila k břehu. Konečně! Konečně už nebude muset dál žít jako stín. Teď z ní bude dravý tvor. Nejmocnější ze všech. Ale napřed se bude muset ještě posilnit. Zrychlila, protože věděla, že u břehu na ni čeká další sousto a čtyři malé zákusky…