Strejda blázen

27.02.2013 19:59

  Povídka vypráví, že kdesi ve vesnici jménem HLAHOL žil jeden strejda. Říkali mu ''strejda blázen''. Jednou, když se jim mělo zrovna narodit třetí mimino, udělal takovou scénu, jakou si ani nedovedete představit. Po celém městě panovala taková panika, kterou strýc způsobil. Začalo to nějak takhle :

„Ááááááá, my budeme mít mimino!!!!!!“

„Kdo to bude?!“

„Jak se bude jmenovat?!“

Než mu stačila manželka odpovědět, tak...... A už pelášil ze svého kamrlíku a v tu chvíli píšťalka fíííí-t! Byl to strážník Tom.

„Co to je zase za paniku?“ zeptal se strážník Tom.

„Ááále to nic, jenom bu-budeme mít mi-mi-mino a nevím k-k-k-do to bude, jak se bude jmen- n-ovat atd....“ vykoktal ze sebe strejda. Strážník už chtěl něco dodat, ale než se ''vymáčkl,'' tak už strejda dorazil do vesnice, že něco koupí pro to jejich mimino.

Ve vesnici krásně svítilo slunce a všichni mezi sebou obchodovali, nikdo zatím netušil, co se stane, že se všechno stane tak, jak by nemělo....

V tu chvíli vtrhl strejda do vesnice. Znali ho tam jako největšího kupce, co se týče různých malých ''angličáků'' (tj. autíčko), pohárů a dalších věciček.

„Áááá rychle, rychle mi dejte nějaký obleček, pro malé dítě, dám vám za něj 25 grošů. Moje manželka za chvíli porodí!!!“. Řval přes celou vesnici.

Prodavače to zřejmě udivilo.

„Tolik grošů za jeden obleček?“, řekl s otevřenou pusou prodavač. „Beru!“ dodal ještě.

Tak strejda koupil obleček a běžel domů, ale do cesty mu vstoupil obchodník s talíři. Strejda si ho nevšiml, běžel, běžel a... BUM! Všechny talíře popadaly na zem a rozbily se.

„Dávej pozor!“ pohrozil mu obchodník, a řekl, ať mu ty talíře zaplatí.

Strejda souhlasil. Zaplatil mu talíře a běžel dál. Do cesty mu vstoupil další obchodník s keramikou. BUM! Zase všechno rozbil. Tentokrát už neměl peníze na

zaplacení nové keramiky.

A znovu. BUM! Další obchodník na zemi. Strejda zase shodil obchodníka, tentokrát s vzácnými kameny. Znovu neměl peníze na zaplacení.

Všichni obchodníci zalezli do svých příbytků, protože je zachvátila taková panika, kterou strýc způsobyl a báli se, aby neshodil i ostatní.

Kdoví, jestli jim to strejda zaplatil, a kdo a jak se bude jmenuje jejich mimino. Doufám že se strýc poučil, a že od té doby strejdy brali za normálního člověka